Kufte
18. 8. 2007
Kufte Oblíbené perské jídlo lahodné chuti a (zejména díky nazelenalé omáčce) exotického vzhledu - masové knedlíčky s ořechovou omáčkou a rýží. Název "kufte" je od perského slova "drtit" z dob, kdy v Íránu ještě nepoužívali kovový mlýnek a i maso muselo být drceno v kamenném mlýnku |
Suroviny na knedlíčky: Na omáčku: Postup: Mleté maso se smísí s trochou strouhanky, mletou cibulí a kořením. Vytvarujeme malé knedlíčky (asi 4 - 5 cm v průměru) a osmažíme na těžké pánvi na oleji (olej se, pokud jej použijeme na omáčku, nesmí přepálit). Knedlíčky z oleje vyjmeme a olej buď odstraníme nebo použijeme k přípravě omáčky. Na omáčku vezmeme 1/2 kg vlašských ořechů umletých na masovém mlýnku a rozmixovaných v 1/2 l vody s trochou sojové omáčky (nebo v 1/2 l drůbežího vývaru bez sojové omáčky), přidáme 2 dl protlaku z granátových jablek (nebo 2 dl švestkových povidel; nebo 1 dl granátového protlaku a 1 dl švestových povidel), trochu skořice nebo perníkového koření, 1/2 l vody, trochu soli (případně cukru nebo citronové šťávy - podle chuti), 1,5 dl oleje a omáčku vaříme do zhoustnutí. Můžeme ji také zahustit mírně opraženou moukou nebo - na staročeský způsob - strouhaným perníkem. Pokud jídlo vaříme bez švestkových povidel, je třeba v omáčce povařit pár velkých nepozinkovaných železných hřebíků, které způsobí potřebné ztmavnutí omáčky (a spolehlivě zlikvidují vitamín C). Podáváme s rýží. |