Perské zelné závitky
Perské zelné závitky
Ingredience:
1 menší hlávka zelí,1 cibule,sůl,olej,3 stroužky česneku,2 lžíce rajčatového protlaku,sumah (perské koření - česky skumpa koželužská),2 lžíce opražených semínek sezamu,máta nádivka:2 lžíce másla,1 větší cibule,300 g mletého masa,1 šálek rýže,1 - 2 nasekaná rajčata,mletý pepř,špetka římského kmínu,1/2 lžičky mleté skořice,špetka mletého koriandru,špetka muškátového oříšku,3 lžíce sekané petrželky,1/3 šálku opražených piniových oříšků nebo mandlí
Postup přípravy:
Ve vroucí osolené vodě krátce povaříme na listy rozdělenou hlávku zelí. Silná žebra listů seřízneme. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, promícháme, opečeme a osolíme.Přidáme napůl uvařenou rýži, nasekaná rajčata a mírně podusíme. Opepříme, okořeníme a zamícháme oříšky s petrželkou.Směsí naplníme osušené listy zelí, zabalíme, uzavřeme a klademe do pekáčku spolu s nakrájenou cibulí a česnekem. Opečeme a zalijeme zředěným rajským protlakem (asi 1dl vody). Dusíme 30 minut.Hotový pokrm posypeme sezamem, sumahem, případně mátou.