Zeleninový chorešt - íránský recept
Zeleninový chorešt - íránský recept
1 kg libového zadního hovězího
400 g napolo uvařených fazolí
2 – 8 pórků
10 svazečků pokrájené petrželové natě (nebo 200 g sušené)
šťáva z 1 citrónu
citrónová kůra
olej, nať nebo mleté semeno pískavice
sůl
na přílohu potřebujeme:
1 kg rýže
několik brambor
olej
sůl
kopr
Chorešt
Pokrm s výjimečné vysokým obsahem natí, a také použitím nedráždivého koření, rýže a libového masa jde o dieteticky relativně cenný pokrm, jeden z nejdietnějších pokrmů z hovězího masa vůbec. Pro obsah hovězího masa se však přesto nedoporučuje u osob se zvýšenou hladinou cholesterolu, cévními problémy, alergiemi a zánětlivými onemocněními.
Pískavice
Lze ji koupit ve specializovaných prodejnách s kořením. Dodává pokrmům vyšší obsah vitamínu C, betakaroténu a jiných antioxydantů, chlorofylu, hořčíku, bílkovin a vlákniny, což do jisté míry eliminuje nepříznivý vliv masa. Díky obsahu citrónové šťávy jsou obsažené tuky lépe stravitelné, jídlo má svěží, nepříliš sytou chuť.
Postup přípravy
V pětilitrovém hrnci na rozpáleném oleji krátce osmahneme kostky hovězího masa, zalijeme půl litrem vody a necháme 15 minut pod pokličkou podusit. Mezitím na oleji osmahneme osolené natě petržele a pórku i s cibulkami a s předvařenými fazolemi a citrónovou šťávou a kůrou je přidáme k masu. Vše na mírném ohni dusíme do měkka. Pokud se šťáva vyvaří, doléváme převařenou teplou vodu. Dochutíme solí a těsně před dovařením i pískavicí. Podáváme teplé na předehřátých talířích. Jídlo je chutné i ohřívané.
Příloha
Přebranou a v několika vodách promytou rýži s delšími zrny ze tří čtvrtin uvaříme ve velkém množství osolené vody a vodu scedíme. Mezitím ve velkém hrnci na oleji po jedné straně do růžova osmahneme centimetr silné osolené plátky brambor a hrnec jimi vyložíme opečenou stranou nahoru. Na brambory nasypeme rýži, nalijeme 1,5 dcl vody, přiklopíme a pečeme pod poklicí 15 minut silně a 15 minut slabě. Takto můžeme rýži připravovat i k jiným jídlům - rýže pak není tvrdá ani se nelepí. Rýži podáváme vždy teplou.